Köksmaskiner


kitchenaidIdag finns ett stort antal hushållsmaskiner som underlättar köksarbetet. Tänk över hur din matlagning ser ut och anpassa ditt val av apparater efter detta.

 

Mixer

En mixer består av ett kärl med motordrivna vassa knivar, som används för att hacka, blanda och göra puréer. Stavmixer är en variant som kan användas i fristående skålar eller grytor. Matberedare har ungefär samma funktion som mixer, men mixern kan även användas för mindre mängder.

 

Hushållsassistent

Hushållsassistenten, ibland kallad köksmaskin, arbetar med en lägre hastighet och används för att blanda och bearbeta deg. Vissa typer kan också knåda degen. Ofta finns det också tillbehör för att vispa, mixa och utföra olika typer av matlagning. Viktigt att tänka på är att den står stabilt, klarar tunga belastningar och är enkel att använda och lätt att rengöra. Helst bör man kunna diska tillbehören i diskmaskinen. Det kan också vara bra om den inte har för hög ljudnivå.

 

Matberedare

Matberedare används till att riva, skära och hacka. De finns i ett stort antal varianter, från standardmodeller till mer avancerade modeller. Exempel på tillbehör är råsaftscentrifug, citruspress, visp eller mixer. Matberedarens effekt bör inte vara lägre 400 watt om arbetet ska utföras på ett bra sätt. Liksom hushållsassistenten bör matberedaren dessutom vara lätt rengöra, och man bör ta hänsyn till ljudnivån.