Energi


Stigande elpriser och energiproduktionens påverkan på miljön har gett en ökad efterfrågan på energieffektiva hushållsmaskiner. De hushållsmaskiner som använder mest energi är vitvaror som kyl, frys, spisar, tvättmaskiner och diskmaskiner. Sammantaget står dessa för omkring 63% av hushållens elkonsumtion.

 

Vitvaror

Inom EU är alla vitvaror märkta med skala från A till G, där A är mest energieffektivt. A+ och A++ förekommer finns också för ännu mer energieffektiva varor. Vitvaror har blivit betydligt mer energieffektiva än tidigare, till exempel har tvättmaskiners energiförbrukning mer än halverats. Om man har gamla vitvaror kan man genom att byta ut dem såväl spara pengar som skona miljön.

Hur man använder sig av varorna har naturligtvis också betydelse. Till exempel kan man spara mycket energi genom att tvätta kläderna på lägre temperaturer och låta dem lufttorka. I kylen och frysen bör inte ha en lägre temperatur än nödvändigt, och man bör vänta tills mat svalnar innan du ställer in den. Lagar man mat på spisen bör man använda lock för att behålla värmen.

 

Hushållsapparater

Mindre hushållsapparater som mikrovågsugnar, vattenkokare, kaffebryggare eller våffeljärn drar inte så mycket el och behöver inte vara energimärkta. Har man många och använder dem ofta och länge kan dock även dessa blir energislukare. Viktigt att komma ihåg är att dra ut sladdar och använda apparaternas strömbrytare.

Hushållsapparater kan också användas för att minska energiförbrukningen. Till exempel är det mer energieffektivt att använda en vattenkokare jämfört med att värma vatten på spisen.