Vattenkokare


vattenkokareAtt använda en vattenkokare är både snabbare och energisnålare än att värma vatten på spisen. Att koka upp en liter vatten i en vattenkokare tar tre till fyra minuter, vilket bara är hälften av tiden det tar att koka upp det på spisen. Energimängden som används har uppskattas till 42 % mindre i genomsnitt. Anledningen är att energin bara används till att värma upp vattnet och kokaren, och att värmeelementen har direkt kontakt med vattnet.

 

Varianter

Vattenkokare finns i många olika varianter och olika slags material. De kan ha sladd eller vara sladdlösa, och är ofta gjorda av rostfritt stål eller plast. Stationära modeller har en separat bottenplatta, som fästs till ett eluttag med en kabel. På portabla modeller fästs kabeln i ett uttag på själva kokaren.

Viktigt att tänka på när man väljer vattenkokare är att man tydligt kan avläsa vattennivån, eftersom man inte bör koka mer vatten än man behöver. Den bör också ha en minimarkering, eftersom värmeelementen kan förstöras om man har för lite vatten. En signallampa som visar om kokaren är på bör också finnas.

Vattenkokare av rostfritt stål kan bli brännheta när de används. Även vissa plastmodeller kan bli väldigt varma, dock inte så att de bränns. På grund av den kondensering som bildas vid kokningen kan lock och pip bli väldigt varma, man bör därför vara försiktig när man häller.

 

Avlagringar

Med tiden bildas alltid kalkavlagringar i botten på kokaren, vilka man måste få bort om den ska fungera. Avlagringar kan tas bort med till exempel ättiksprit eller citronsyra, beroende på tillverkarens rekommendationer. En fördel är om värmeelementen ligger dolda, så att inga avlagringar kan bildas på dem.

Visar 1–32 av 281 resultat