Espressomaskiner


espressomaskinEspressomaskiner finns idag i ett stort antal varianter med olika funktioner, och i alla prisklasser. Så kallade helautomatiska maskiner, där det enda man behöver gör är att fylla på vatten och kaffebönor, är vanligtvis dyrast.

Halvautomatiska maskiner använder kapslar eller så kallade pods och är något svårare att använda. En nackdel är att det går åt en förpackning för varje kopp kaffe, vilket ger mycket avfall.

Moderna espressomaskiner kan ofta även användas för kaffedrycker som capuccino eller café latte, och kallas därför ofta för kaffemaskiner. Dessutom finns olika slags tillägg, till exempel anordningar som ångar och skummar mjölk. Fördelen med dessa är att det annars skulle ta tid för maskinen att byta temperatur.

En ny variant är den så kallade handpresson, en handhållen espressomaskin som drivs av lufttryck och är lätt att ta med sig.

 

Bakgrund

Espressomaskinen uppfanns 1884 av Angelo Moriondo i Turin. 1901 kom Luigi Bezzera med en förbättrad modell, och efter några år började den massproduceras. De första espressomaskinerna var ångdrivna, där vattnet pressades genom kaffebönorna med hjälp av ångtryck. Tekniken förekommer än idag i billigare espressomaskiner.

1938 uppfanns Cremonesi den kolvdrivna espressomaskinen. Denna lanserades 1946 av Achille Gaggia, som grundade företaget Gaggia. Kolven pressade varmt vatten genom kaffet med hjälp av en hävstång. Espresson fick en tunt, skummigt lager överst, en så kallad crema. 1961 lanserade Faema en variant som drevs av en elektrisk pump, den typ som idag är vanligast i espressobarer. Populära märken idag är Barletta, Smeg, La Marzocco, Sage, La Pavoni mfl.

Visar 1–32 av 151 resultat